Obserwatorzy

poniedziałek, 15 października 2012

GOLONKA W SOSIE GRZYBOWYM

Jako że w mojej lodówce jedną półkę zajmują grzybki bądźcie przygotowani na dania z nimi przez następne kilka postów :))

Dziś chcę Wam pokazać mój wczorajszy obiad, czyli peklowaną golonkę w sosie grzybowym!
Danie dla mięsożerców idealne :)


Składniki :
3 peklowane golonki
paczka mrożonych grzybków (w mojej było około 20 czarnych łebków )
czosnek
majeranek
przyprawa uniwersalna do mięs
bulion wołowy 1litr
sos sojowy
bazylia - 3 świeże listki do smaku
liść laurowy około 4-5
pieprz i sół
olej
mąka i woda


  • Golonkę obieram z siateczki i marynuje w przyprawach i sosie sojowym, pozostawiam tak na około 2h w lodówce, następnie obsmażam je na złoto na oleju.
  • Przekładam do sporego rondelka i zalewam bulionem, dodaje grzyby,liść laurowy, majeranek, bazylię i czosnek. Przykrywam garnek i pozostawiam tak na godzinę zaglądając co jakiś czas czy nie trzeba dolać bulionu.
  • Gdy mięso będzie dostatecznie kruche mąką zagęszczam sos.Czekam do zagotowania sosu i podaje!

Smacznego!

 

piątek, 12 października 2012

gulasz z prawdziwkami

Witajcie!


Po środowej wizycie w lesie w mojej domowej spiżarni przybyło sporo pachnących grzybków a dokładnie całe wiadro :) Postanowiłam wykorzystać je do gulaszu wołowego który miałam w planach na obiad :)



SKŁADNIKI :
1kg wołowiny
5 cebul
około 10 prawdziwków
tymianek
kostka rosołowa
olej
sól 
pieprz
bazylia
majeranek
sos sojowy
uniwersalna przyprawa
mąka


Mięso kroję w małe kosteczki i marynuje w majeranku, bazylii i tymianku- oczywiście wszystkie zioła świeże, dodaję do tego sos sojowy zamiast soli i pozostawiam na całą noc w lodówce.
Grzyby były gotowane dzień wcześniej około 1,5h godziny.


Mięso wrzucam do dużego garnka który wcześniej rozgrzałam z około 2 stołowymi łyżkami oleju - wołowina jest wd.mnie wystarczająco tłusta i sama uwolni tłuszcz.

Na patelni podsmażam  cebule którą pokroiłam na cienkie plastry i doprawiam uniwersalną przyprawą by nadać jej smaku, następnie gdy cebula już jest zeszklona dodaję ją do wołowiny i zalewam wodą by razem się dusiły.

Gdy woda się zagotuje dodaje kostkę rosołową, oraz grzyby. Przykrywam i pozostawiam na kolejne 20min by smaki się zmieszały a mięso skruszało. (proponuje kontrolować cały czas stan wody)

Sos doprawiam na oko :) dosypuje w międzyczasie jeszcze majeranku i pieprzu.( doprawianie to kwestia indywidualna, uważam że najważniejsze jest by mięso było kruche)

Do gotującego się wywaru dolewam rozmieszanej mąki z wodą (ok
dwie łyżki mąki na szklankę wody) co powoduje zagęszczenie sosu - niektórzy używają śmietany, ja jakoś wolę mąkę z wodą do zagęszczania.

Doprowadzam do zagotowania sosu i podaje ( na tym etapie możemy doprawić wedle uznania) 

Gulasz podaje z kaszą !



czwartek, 11 października 2012

każdy ma coś z figą mam i ja!

KOMPOT Z FIG, MIĘTY I CYTRYNY

Już od dawna chodziła mi po głowie ta kombinacja, aż któregoś dnia w markecie wreszcie wpadłam na figi... i tak właśnie powstał mój kompot!



SKŁADNIKI:

  • 1 litr wody
  • 0,5 cytryny -plasterki
  • 5 fig
  • garść liści mięty
  • 4 stołowe łyżki cukru


Do garnka wlewamy wodę, stawiamy na palnik, owoce myjemy kroimy i wrzucamy do wody dodając cukier w trakcie gotowania- mieszamy, na koniec dodaje miętę i pozostawiamy na małym ogniu przez około 10 minut jeszcze, studzimy i podajemy!
 


piątek, 5 października 2012

jest piątek więc ryba!

CZEŚĆ! 

Dziś przychodzę do Was z piątkową dawką ryby, jest nią dziś wędzona makrela którą bardzo ale to bardzo lubię! Zaprezentuje ją Wam w postaci pasty która w mojej rodzinie jest jedzona od bardzo dawna.
Idealne postne danie, bądź też sposób na urozmaicenie nudnych kanapek.



Składniki :
1 wędzona makrela
4 ogórki konserwowe
4 jaja
3 łyżki stołowe majonezu
1 łyżka stołowa keczupu
sól i pieprz



Jeśli macie w domu maszynkę do mięsa możecie w bardzo łatwy sposób zmielić makrelę, ja niestety rozdrobniłam ją widelcem co zajęło więcej czasu ale dzięki temu wybrałam wszystkie ości. Następnie jajko pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do makreli, raz jeszcze wzięłam się za rozdrabnianie.

Następnie dodałam drobno posiekane ogórki, majonez i keczup, razem wymieszałam wszystkie składniki doprawiając pastę solą i pieprzem.

Niektórzy dodają musztardę, ja nie jestem jej fanką w paście.

Pastę zazwyczaj podaję na śniadanie :)

Smacznego!

środa, 3 października 2012

WĄTRÓBKA DROBIOWA

Muszę się Wam przyznać że jestem fanką wątróbki drobiowej i często w różnych postaciach gości u mnie na stole, dziś pokaże Wam ją w klasycznej odsłonie czyli z cebulką i jabłkiem :) Gotowałam ją w sobotę dla mojego mężczyzny i szwagra którzy są niesamowitymi głodomorami :D






SKŁADNIKI :

700 gr wątróbki drobiowej
4-5 cebul
1 duże jabłko
świeży tymianek
mąka
śmietana 12%
sól, pieprz, uniwersalna przyprawa
ząbek czosnku
olej


  • umyte i obrane wątróbki odstawiam do lodówki 
  • cebulę kroje w pół księżyce i wrzucam na rozgrzany wcześniej olej by cebula nabrała ślicznego koloru dodaje do niej łyżkę przyprawy uniwersalnej i pozostawiam ją na ogniu do momentu aż będzie miękka, jabłko obieram i kroję w cienkie plastry, gdy cebula jest wystarczająco miękka  (na oko )dodaję do niej obrane jabłko , przykrywam garnek i pozostawiam tak do prużenia się-możecie też polać wodą ja czasem to robię gdy olej za szybko mi się wysmaży.
  • Gdy już cebula z jabłkiem będą kruche, dodaję wątróbkę, którą wcześniej obtoczyłam w mące, zwiększam ciepło pod garnkiem i mieszam by wątróbka i cebula z jabłkiem się wymieszały razem dokładnie.Podlewam wody odrobinę by nie przypalało mi się danie do garnka i pozostawiam do momentu aż wątróbka będzie już ugotowana na tyle że po jej przekrojeniu nie będzie wypływać z niej jej własny sos, najlepiej jest to sprawdzić wyciągając ją i przekrawając na pół :)
  • następnie dodaję świeży tymianek i ząbek czosnku do aromatu, dolewam jeszcze trochę wody, by zrobić sos.
  • do gotującej się wątróbki dodaję śmietanę 12 % około 3 dużych łyżek by zagęścić sos, próbuje czy czegoś mu nie brakuję, doprawiam i podaje!

SMACZNEGO!