Obserwatorzy

niedziela, 18 listopada 2012

tuńczyk innaczej

Witajcie!

Dziś chciałam Wam pokazać mój piątkowy obiad. O tym daniu zapomniałam kompletnie na jakieś dwa lata, sama nie wiem dlaczego tak się właśnie stało :) 

Danie to jest proste, stosunkowo lekkie i szybkie. A do tego bardzo smaczne, jest świetną alternatywą dla tradycyjnych sosów do makaronu.

Składniki :
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2-3 pomidory
2 cebule
2 ząbki czosnku
makaron pene
pieprz
bazylia



1. Parzę pomidora i kroje go w drobną kostkę, doprawiam listkami bazylii i pieprzem, następnie kroję cebulę w kosteczkę i wrzucam na rozgrzany olej ( około 2 łyżek stołowych).
Cebulę doprawiam odrobinę uniwersalną przyprawą i czekam aż będzie miękka. 

2. W międzyczasie wstawiam makaron, według przepisu na opakowaniu

3. Gdy cebula będzie dostatecznie miękka dodaje do niej pomidory , duszę na wolnym ogniu.

4. Gdy pomidory będą dostatecznie rozgotowane dodaje czosnek starty na tarce , a po chwili dodaje tuńczyka którego wcześniej odsączyłam z sosu.

5. Pozostawiam jeszcze 5 minut na kuchence sos, odcedzam makaron, polewam go sosem na talerzu i podaje,



wtorek, 6 listopada 2012

RISOTTO

Dziś postanowiłam upichcić moje pierwsze w życiu risotto :) co mi z tego wyszło........... zobaczcie :)

Składniki :
  • filety z piersi kurczaka - 400 gramów

  • zioła prowansalskie

  • papryka żółta i czerwona

  • Bulionetka Bulion drobiowy Knorr - 1 sztuka
    śmietana - 4 łyżki

  • biała cebula - 1 sztuka

  • oliwa - 1 łyżka

  • ryż  - 300 gramów

  • masło - 20 gramów

  • Przyprawa do kurczaka Knorr 

  • pieczarki-4duże sztuki 




  1. Cebulę i pieczarki drobno pokrój i podsmaż ją w szerokim rondlu na rozgrzanej oliwie wraz z surowym ryżem, przez 4-5min 
  2. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka  i obsmaż na patelni.
  3. Do podsmażonego ryżu wlej 300 ml wody oraz jedną Bulionetką Knorr. Duś całość około 15 -20minut.
  4. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, kurczaka, zioła prowansalskie oraz 250 ml wody i duś kolejne 6 minut.
  5. Pod koniec duszenia dodaj  śmietanę oraz masło. Energicznie mieszaj i odstaw z ognia na kilka minut. Natychmiast podawaj.
 
SMACZNEGO!
---------------------------------------------------------------- 

niedziela, 4 listopada 2012

NA DOBRY POCZĄTEK DNIA !

Cześć!

Dziś mam dla Was moją ulubioną jajecznice :) z dodatkiem ulubionego zioła, czyli BAZYLII :)))))) o taaak takk bazylia i jajko to połączenie idealne, możecie mieć wątpliwości ale zapewniam Was że nie powinniście ich mieć :) Bazylia nada niecodzienny aromat porannemu przysmakowi.

Składniki :

2 jajka
2 listki świeżej bazylii 
plaster boczku wędzonego
sól i pieprz 


Boczek kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnię, czekam aż tłuszcz z niego się wytopi i dodaje roztrzepane jajka z solą i pieprzem oraz z pokrojonymi drobno listkami bazylii, jajecznicę lubię średnio ściętą więc po chwili ściągam patelnię z ognia i podaje z kromką razowca :)



Smacznego!