Obserwatorzy

wtorek, 6 listopada 2012

RISOTTO

Dziś postanowiłam upichcić moje pierwsze w życiu risotto :) co mi z tego wyszło........... zobaczcie :)

Składniki :
  • filety z piersi kurczaka - 400 gramów

  • zioła prowansalskie

  • papryka żółta i czerwona

  • Bulionetka Bulion drobiowy Knorr - 1 sztuka
    śmietana - 4 łyżki

  • biała cebula - 1 sztuka

  • oliwa - 1 łyżka

  • ryż  - 300 gramów

  • masło - 20 gramów

  • Przyprawa do kurczaka Knorr 

  • pieczarki-4duże sztuki 




  1. Cebulę i pieczarki drobno pokrój i podsmaż ją w szerokim rondlu na rozgrzanej oliwie wraz z surowym ryżem, przez 4-5min 
  2. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka  i obsmaż na patelni.
  3. Do podsmażonego ryżu wlej 300 ml wody oraz jedną Bulionetką Knorr. Duś całość około 15 -20minut.
  4. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, kurczaka, zioła prowansalskie oraz 250 ml wody i duś kolejne 6 minut.
  5. Pod koniec duszenia dodaj  śmietanę oraz masło. Energicznie mieszaj i odstaw z ognia na kilka minut. Natychmiast podawaj.
 
SMACZNEGO!
---------------------------------------------------------------- 

1 komentarz:

  1. Z przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog http://studenteat.blogspot.com/2012/11/libster-blog.html
    Będzie mi miło, jeśli przyłączysz się do zabawy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń