Moją kolejną propozycją na obiad jest nietypowy sos do makaronu spaghetti :) Jest to całkowicie moja inwencja twórcza od początku do końca! Powstał on pod wpływem mojego lenistwa (gdyż nie chciało mi się gotować niedzielnego obiadku )
SKŁADNIKI :
- 1 duża cebula
- 1 żółta papryka
- 2 wiejskie kiełbaski
- 100gr wędzonego boczku
- jedno opakowanie śmietany 12%
- 3 ząbki czosnku
- kostka rosołowa
- 400ml wody
- sól i pieprz
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. podsmażamy.
Na oddzielnej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę, a następnie wyłączamy gaz i do rozgrzanej patelni dodajemy około 200ml rozcieńczonej kostki rosołowej, pozwalając wywarowi wchłonąć aromat wędzonego boczku.
Resztę bulionu dodajemy do warzyw i dusimy na wolnym ogniu, gdy warzywa będą dostatecznie miękkie dodajemy drugą część bulionu i gotujemy dalej około 10min. Dodajemy czosnek.
Zestawiamy z kuchenki i blendujemy warzywa, po czym dodajemy kiełbaskę i boczek, wstawiamy na ogień ponownie.
Mój sos wydawał się za rzadki, więc zagęściłam go śmietanką 12%
Sos wlewam do makaronu spaghetti, mieszam i podaje.
Kochana życzę Ci spokojnych i Wesołych Świąt.
OdpowiedzUsuńTakie spagetty proste, a smaczne:)
OdpowiedzUsuńJadłabym <3 :D
OdpowiedzUsuńNo to dziś pyszności jemy. Smacznego.
OdpowiedzUsuńUwielbiam spagetty.:D
OdpowiedzUsuńAż się zrobiłam głodna.:p
Poobserwuję sobie Twojego bloga ;p
świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńco powiesz na wzajemną obserwację?:)