Obserwatorzy

poniedziałek, 3 grudnia 2012

spagetty w sosie paprykowym

Witajcie!

Moją kolejną propozycją na obiad jest nietypowy sos do makaronu spaghetti :) Jest to całkowicie moja inwencja twórcza od początku do końca! Powstał on pod wpływem mojego lenistwa (gdyż nie chciało mi się gotować niedzielnego obiadku )

SKŁADNIKI :
  • 1 duża cebula
  • 1 żółta papryka
  • 2 wiejskie kiełbaski 
  • 100gr wędzonego boczku
  • jedno opakowanie śmietany 12%
  • 3 ząbki czosnku
  • kostka rosołowa
  • 400ml wody
  • sól i pieprz

Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. podsmażamy.
Na oddzielnej patelni  smażymy pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę, a następnie wyłączamy gaz i do rozgrzanej patelni dodajemy około 200ml rozcieńczonej kostki rosołowej, pozwalając wywarowi wchłonąć aromat wędzonego boczku.

Resztę bulionu dodajemy do warzyw i dusimy na wolnym ogniu, gdy warzywa będą dostatecznie miękkie dodajemy drugą część bulionu i gotujemy dalej około 10min. Dodajemy czosnek.

Zestawiamy z kuchenki i blendujemy warzywa, po czym dodajemy kiełbaskę i boczek, wstawiamy na ogień ponownie. 

Mój sos wydawał się za rzadki, więc zagęściłam go śmietanką  12%

Sos wlewam do makaronu spaghetti, mieszam i podaje.


6 komentarzy: