Obserwatorzy

niedziela, 18 listopada 2012

tuńczyk innaczej

Witajcie!

Dziś chciałam Wam pokazać mój piątkowy obiad. O tym daniu zapomniałam kompletnie na jakieś dwa lata, sama nie wiem dlaczego tak się właśnie stało :) 

Danie to jest proste, stosunkowo lekkie i szybkie. A do tego bardzo smaczne, jest świetną alternatywą dla tradycyjnych sosów do makaronu.

Składniki :
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2-3 pomidory
2 cebule
2 ząbki czosnku
makaron pene
pieprz
bazylia



1. Parzę pomidora i kroje go w drobną kostkę, doprawiam listkami bazylii i pieprzem, następnie kroję cebulę w kosteczkę i wrzucam na rozgrzany olej ( około 2 łyżek stołowych).
Cebulę doprawiam odrobinę uniwersalną przyprawą i czekam aż będzie miękka. 

2. W międzyczasie wstawiam makaron, według przepisu na opakowaniu

3. Gdy cebula będzie dostatecznie miękka dodaje do niej pomidory , duszę na wolnym ogniu.

4. Gdy pomidory będą dostatecznie rozgotowane dodaje czosnek starty na tarce , a po chwili dodaje tuńczyka którego wcześniej odsączyłam z sosu.

5. Pozostawiam jeszcze 5 minut na kuchence sos, odcedzam makaron, polewam go sosem na talerzu i podaje,



wtorek, 6 listopada 2012

RISOTTO

Dziś postanowiłam upichcić moje pierwsze w życiu risotto :) co mi z tego wyszło........... zobaczcie :)

Składniki :
  • filety z piersi kurczaka - 400 gramów

  • zioła prowansalskie

  • papryka żółta i czerwona

  • Bulionetka Bulion drobiowy Knorr - 1 sztuka
    śmietana - 4 łyżki

  • biała cebula - 1 sztuka

  • oliwa - 1 łyżka

  • ryż  - 300 gramów

  • masło - 20 gramów

  • Przyprawa do kurczaka Knorr 

  • pieczarki-4duże sztuki 




  1. Cebulę i pieczarki drobno pokrój i podsmaż ją w szerokim rondlu na rozgrzanej oliwie wraz z surowym ryżem, przez 4-5min 
  2. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka  i obsmaż na patelni.
  3. Do podsmażonego ryżu wlej 300 ml wody oraz jedną Bulionetką Knorr. Duś całość około 15 -20minut.
  4. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, kurczaka, zioła prowansalskie oraz 250 ml wody i duś kolejne 6 minut.
  5. Pod koniec duszenia dodaj  śmietanę oraz masło. Energicznie mieszaj i odstaw z ognia na kilka minut. Natychmiast podawaj.
 
SMACZNEGO!
---------------------------------------------------------------- 

niedziela, 4 listopada 2012

NA DOBRY POCZĄTEK DNIA !

Cześć!

Dziś mam dla Was moją ulubioną jajecznice :) z dodatkiem ulubionego zioła, czyli BAZYLII :)))))) o taaak takk bazylia i jajko to połączenie idealne, możecie mieć wątpliwości ale zapewniam Was że nie powinniście ich mieć :) Bazylia nada niecodzienny aromat porannemu przysmakowi.

Składniki :

2 jajka
2 listki świeżej bazylii 
plaster boczku wędzonego
sól i pieprz 


Boczek kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnię, czekam aż tłuszcz z niego się wytopi i dodaje roztrzepane jajka z solą i pieprzem oraz z pokrojonymi drobno listkami bazylii, jajecznicę lubię średnio ściętą więc po chwili ściągam patelnię z ognia i podaje z kromką razowca :)



Smacznego!


poniedziałek, 15 października 2012

GOLONKA W SOSIE GRZYBOWYM

Jako że w mojej lodówce jedną półkę zajmują grzybki bądźcie przygotowani na dania z nimi przez następne kilka postów :))

Dziś chcę Wam pokazać mój wczorajszy obiad, czyli peklowaną golonkę w sosie grzybowym!
Danie dla mięsożerców idealne :)


Składniki :
3 peklowane golonki
paczka mrożonych grzybków (w mojej było około 20 czarnych łebków )
czosnek
majeranek
przyprawa uniwersalna do mięs
bulion wołowy 1litr
sos sojowy
bazylia - 3 świeże listki do smaku
liść laurowy około 4-5
pieprz i sół
olej
mąka i woda


  • Golonkę obieram z siateczki i marynuje w przyprawach i sosie sojowym, pozostawiam tak na około 2h w lodówce, następnie obsmażam je na złoto na oleju.
  • Przekładam do sporego rondelka i zalewam bulionem, dodaje grzyby,liść laurowy, majeranek, bazylię i czosnek. Przykrywam garnek i pozostawiam tak na godzinę zaglądając co jakiś czas czy nie trzeba dolać bulionu.
  • Gdy mięso będzie dostatecznie kruche mąką zagęszczam sos.Czekam do zagotowania sosu i podaje!

Smacznego!

 

piątek, 12 października 2012

gulasz z prawdziwkami

Witajcie!


Po środowej wizycie w lesie w mojej domowej spiżarni przybyło sporo pachnących grzybków a dokładnie całe wiadro :) Postanowiłam wykorzystać je do gulaszu wołowego który miałam w planach na obiad :)



SKŁADNIKI :
1kg wołowiny
5 cebul
około 10 prawdziwków
tymianek
kostka rosołowa
olej
sól 
pieprz
bazylia
majeranek
sos sojowy
uniwersalna przyprawa
mąka


Mięso kroję w małe kosteczki i marynuje w majeranku, bazylii i tymianku- oczywiście wszystkie zioła świeże, dodaję do tego sos sojowy zamiast soli i pozostawiam na całą noc w lodówce.
Grzyby były gotowane dzień wcześniej około 1,5h godziny.


Mięso wrzucam do dużego garnka który wcześniej rozgrzałam z około 2 stołowymi łyżkami oleju - wołowina jest wd.mnie wystarczająco tłusta i sama uwolni tłuszcz.

Na patelni podsmażam  cebule którą pokroiłam na cienkie plastry i doprawiam uniwersalną przyprawą by nadać jej smaku, następnie gdy cebula już jest zeszklona dodaję ją do wołowiny i zalewam wodą by razem się dusiły.

Gdy woda się zagotuje dodaje kostkę rosołową, oraz grzyby. Przykrywam i pozostawiam na kolejne 20min by smaki się zmieszały a mięso skruszało. (proponuje kontrolować cały czas stan wody)

Sos doprawiam na oko :) dosypuje w międzyczasie jeszcze majeranku i pieprzu.( doprawianie to kwestia indywidualna, uważam że najważniejsze jest by mięso było kruche)

Do gotującego się wywaru dolewam rozmieszanej mąki z wodą (ok
dwie łyżki mąki na szklankę wody) co powoduje zagęszczenie sosu - niektórzy używają śmietany, ja jakoś wolę mąkę z wodą do zagęszczania.

Doprowadzam do zagotowania sosu i podaje ( na tym etapie możemy doprawić wedle uznania) 

Gulasz podaje z kaszą !



czwartek, 11 października 2012

każdy ma coś z figą mam i ja!

KOMPOT Z FIG, MIĘTY I CYTRYNY

Już od dawna chodziła mi po głowie ta kombinacja, aż któregoś dnia w markecie wreszcie wpadłam na figi... i tak właśnie powstał mój kompot!



SKŁADNIKI:

  • 1 litr wody
  • 0,5 cytryny -plasterki
  • 5 fig
  • garść liści mięty
  • 4 stołowe łyżki cukru


Do garnka wlewamy wodę, stawiamy na palnik, owoce myjemy kroimy i wrzucamy do wody dodając cukier w trakcie gotowania- mieszamy, na koniec dodaje miętę i pozostawiamy na małym ogniu przez około 10 minut jeszcze, studzimy i podajemy!
 


piątek, 5 października 2012

jest piątek więc ryba!

CZEŚĆ! 

Dziś przychodzę do Was z piątkową dawką ryby, jest nią dziś wędzona makrela którą bardzo ale to bardzo lubię! Zaprezentuje ją Wam w postaci pasty która w mojej rodzinie jest jedzona od bardzo dawna.
Idealne postne danie, bądź też sposób na urozmaicenie nudnych kanapek.



Składniki :
1 wędzona makrela
4 ogórki konserwowe
4 jaja
3 łyżki stołowe majonezu
1 łyżka stołowa keczupu
sól i pieprz



Jeśli macie w domu maszynkę do mięsa możecie w bardzo łatwy sposób zmielić makrelę, ja niestety rozdrobniłam ją widelcem co zajęło więcej czasu ale dzięki temu wybrałam wszystkie ości. Następnie jajko pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do makreli, raz jeszcze wzięłam się za rozdrabnianie.

Następnie dodałam drobno posiekane ogórki, majonez i keczup, razem wymieszałam wszystkie składniki doprawiając pastę solą i pieprzem.

Niektórzy dodają musztardę, ja nie jestem jej fanką w paście.

Pastę zazwyczaj podaję na śniadanie :)

Smacznego!