Obserwatorzy

środa, 5 września 2012

czosnkowa zakąska



DZIŚ CHCIAŁAM WAM POKAZAĆ PROSTĄ ZAKĄSKĘ DO PIWA, KTÓRĄ WASZ FACET BĄDŹ GOŚCIE POKOCHAJĄ!


Jest tania, prosta i szybka w przygotowaniu, a ponadto każda z Was ma w domu te składniki!


 SKŁADNIKI :
  1. chleb - najlepiej czerstwy
  2. czosnek- ząbek
  3. jedno jajko
  4. bułka tarta
  5. sól, pieprz
  6. olej   
 PRZYGOTOWANIE:

  • Rozbijamy jajko w miseczce, wraz z solą i pieprzem (bądź z innymi przyprawami ), tak jak na kotleta schabowego, w małe kawałeczki kroimy czosnek i wrzucamy go do jajka. Nie jestem fanką rozdrabniarek do czosnku gdyż czosnek zachodzi w reakcję z metalem, ale to już inna bajka.

  • Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Chleb maczamy dokładnie w jajku, zwracając uwagę na to by czosnek przywarł do chlebka!

  • Następnie na rozgrzaną patelnie z olejem wkładamy nasze kromeczki chleba i smażymy aż do ich zarumienienia na złoto- uważamy by się nie przypaliły wtedy będą niesmaczne!!!!

  • Ściągamy je na papierowy ręcznik i czekamy chwilę na odsączenie zbędnego oleju.
  • Możemy podawać je z dowolnym sosem! Oczywiście ciepłe z zimnym piwem smakują idealnie!

 
 
SMACZNEGO!


3 komentarze:

  1. Dobre to to pewnie jest, ale kalorii zapewne ma masę :( Ja niestety nie mogę jeść takich rzeczy, mam zbyt wrażliwy żołądek. Ale jako zakąska pod piwko, czemu nie? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. proste i fajne, pewnie można tworzyć na tej bazie różne wersje smakowe

    OdpowiedzUsuń