Obserwatorzy

sobota, 15 września 2012

MÓJ SPOSÓB NA SMOKA!

CZEŚĆ!
Jakiś czas temu pisząc do firmy Vifon z propozycją współpracy nie sądziłam że zaskoczą mnie tak bardzo, mianowicie zaproponowali bym upichciła coś z ich nowego produktu co niekoniecznie będzie zwykłą zupką , mam tu na myśli serię WOK SMOKA, dziś chciałam Wam pokazać MÓJ SPOSÓB NA SMOKA W CURRY :)


składniki :

  1. 3 PODUDZIA I 3 PAŁECZKI Z KURCZAKA
  2. 1 DUŻĄ PAPRYKĘ CZERWONĄ ORAZ 1 ZIELONĄ
  3. 2 MAŁE CEBULE
  4. WOK SMOKA-KURCZAK CURRY
  5. CURRY
  6. 1 MARCHEW
  7. SÓL I PIEPRZ
  8. OLEJ
  9. MĄKA
  10. WODA

  • Curry i sproszkowana zupka posłużą za marynatę do kurczaka, wklepuje przyprawy w mięso następnie skrapiam go olejem (lub oliwką), zostawiam kurczaka na godzinę w lodówce by nasiąkł on wspaniałym aromatem.
  • Następnie do rozgrzanego garnka teflonowego ( z braku woka) wrzucam kurczaka wraz z olejem który był razem z nim w misce, smażę go około 30 min dodając odrobinę wody by kurczak był raczej prużony niż smażony. Dosypuję do niego odrobinę curry by zaostrzyć smak.
  • W czasie go mój kurczak się pruży zaczynam kroić warzywa na drobną kostkę, pierwszą dodaję cebulę gdyż ona potrzebuje najwięcej czasu, potem marchew startą na dużych oczkach i na końcu paprykę. Pozostawiam tak potrawę na kilkanaście minut aż warzywa nie zmiękną.
  • Do prużącego się kurczaka dodaję makaron Vifona który wcześniej na 3min zalałam wodą by zmiękł, ponownie dodaję odrobinę curry i pieprzu.
  • Warzywa puściły dodatkowe soki tak jak i kurczak by zagęścić ten naturalnie wytworzony sos dodaje rozklepaną mąkę z wodą około pół szklanki  ( 1 czubata łyżeczka +woda) do gotującego się sosu. Czekam na ponowne zagotowanie się i zmniejszam ogień by makaron doszedł do miękkości.
  • Smacznego !




1 komentarz: