Obserwatorzy

piątek, 21 września 2012

piątkowy śledź :)

Cześć! Dziś chciałam Wam przypomnieć klasycznego śledzia w śmietanie, idealnego na piątkowy obiad. Gdy byłam mała moja prababcia często robiła taki piątkowy obiad. Przyznam się szczerze że zapomniałam o tym prostym a jakże smacznym daniu, które zazwyczaj jemy przy okazji świąt Bożego Narodzenia i traktujemy je wtedy jako sałatkę. W codziennym wydaniu świetnie według mnie spisuje się jako danie główne- przynajmniej w mojej opinii :)

Jestem ciekawa też jakie są wasze sposoby na śledzia!


Składniki :
8 płatów sledzia
3 duże cebule
1 duże jabłko
sok z cytryny
sól i pieprz


Śledzia moczyłam całą noc w wodzie gdyż nie lubię zbyt słonego, niektórzy robią to tylko dwie godziny lub i mniej. 
Cebule pokroiłam wpierw w kostkę i sparzyłam następnie zblendowałam na gładko,
Jabłko obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach.
śledzia pokroiłam w 2-3 paski. Całość obficie doprawiłam pieprzem i solą.
Podaje go z ziemniakami w mundurkach.




3 komentarze:

  1. dla mnie też piątek to był śledź; swoją drogą, śledź jest i zdrowy i niskokaloryczny, niedoceniony, szkoda. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzia bardzo lubię,na różne sposoby.W śmietanie,robię ekspresowo.Kupuje matiasy w oleju,osączam na sicie,cebulę w drobną kosteczkę,jabłko na tarce,trochę pieprzu i soli do śmietany,śledzia w paski i wszystko razem wymieszam.Tak robię dla siebie.5 minut i mam śledzia.Pozdrawiam Christopher.

    OdpowiedzUsuń