Obserwatorzy

sobota, 8 września 2012

spaghetti!!!

Każdy z nas ma swój sprawdzony sposób na sos boloński, każdy uważa się za mistrza no i każdy z nas uważa inny składnik za najważniejszy !

Dziś chciałam Wam pokazać jak tworzę swoje spaghetti które mój mężczyzna uwielbia!

SKŁADNIKI :
  1. makaron
  2. koncentrat pomidorowy
  3. mięso mielone
  4. cebula
  5. pieczarki
  6. ser żółty 
  7. czosnek
  8. bazylia
  9. majeranek
  10. mąka
  11. woda
  12. sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

  1. Po pierwsze wszystkie składniki (warzywa) kroję w drobną kostkę, cebulę i pieczarki podsmażam na jednej patelni , a mięso mielone na drugiej.  * Mięso doprawiam majerankiem i pieprzem .        Uważam że mięso mielone to podstawa, a raczej jego jakość, nigdy nie kupuje mielonego w marketach gdyż uważam że jest to papka naszpikowana diabli wiedzą czym. Mielone kupuję w zaufanej masarni, mielą mi wtedy je dokładnie tak jak chce i ilę chcę no i oczywiście z czego chcę, fakt jest droższe ale przynajmniej nie atakuje mnie pryskający tłuszcz i masa wody która się wysmaża w trakcie.
  2. Gdy pieczarki i cebula są już odpowiednio miękkie a mięso wystarczająco podsmażone łącze to w jednym garnku, dodając pół szklanki wody- pozostawiam na kilka minut by się wspólnie prużyło.
  3. Następnie dodaje 2 małe łyżki koncentratu pomidorowego i znów około pół szklanki wody.
  4. Dodaję posiekaną bazylię i czosnek. (pewnie zauważyliście że nie podałam ilości składników, ja wszystko robię metodą na oko :Da następnie znów trochę koncentratu, pieprzu i majeranku. Gdy zagotuje się cały sos podlewam znów wodą i zagotowuje.
  5. Gęstości nadaje klasyczną zaklepką mąki i wody.
  6. Resztę koncentartu jaka mi zostaje mieszam z wodą i mąką i dodaje do sosu. W międzyczasie gotuje makaron i kroje serek.
  7. Zagotowuje i gotowe!



Smacznego!


1 komentarz: