Obserwatorzy

poniedziałek, 15 października 2012

GOLONKA W SOSIE GRZYBOWYM

Jako że w mojej lodówce jedną półkę zajmują grzybki bądźcie przygotowani na dania z nimi przez następne kilka postów :))

Dziś chcę Wam pokazać mój wczorajszy obiad, czyli peklowaną golonkę w sosie grzybowym!
Danie dla mięsożerców idealne :)


Składniki :
3 peklowane golonki
paczka mrożonych grzybków (w mojej było około 20 czarnych łebków )
czosnek
majeranek
przyprawa uniwersalna do mięs
bulion wołowy 1litr
sos sojowy
bazylia - 3 świeże listki do smaku
liść laurowy około 4-5
pieprz i sół
olej
mąka i woda


  • Golonkę obieram z siateczki i marynuje w przyprawach i sosie sojowym, pozostawiam tak na około 2h w lodówce, następnie obsmażam je na złoto na oleju.
  • Przekładam do sporego rondelka i zalewam bulionem, dodaje grzyby,liść laurowy, majeranek, bazylię i czosnek. Przykrywam garnek i pozostawiam tak na godzinę zaglądając co jakiś czas czy nie trzeba dolać bulionu.
  • Gdy mięso będzie dostatecznie kruche mąką zagęszczam sos.Czekam do zagotowania sosu i podaje!

Smacznego!

 

piątek, 12 października 2012

gulasz z prawdziwkami

Witajcie!


Po środowej wizycie w lesie w mojej domowej spiżarni przybyło sporo pachnących grzybków a dokładnie całe wiadro :) Postanowiłam wykorzystać je do gulaszu wołowego który miałam w planach na obiad :)



SKŁADNIKI :
1kg wołowiny
5 cebul
około 10 prawdziwków
tymianek
kostka rosołowa
olej
sól 
pieprz
bazylia
majeranek
sos sojowy
uniwersalna przyprawa
mąka


Mięso kroję w małe kosteczki i marynuje w majeranku, bazylii i tymianku- oczywiście wszystkie zioła świeże, dodaję do tego sos sojowy zamiast soli i pozostawiam na całą noc w lodówce.
Grzyby były gotowane dzień wcześniej około 1,5h godziny.


Mięso wrzucam do dużego garnka który wcześniej rozgrzałam z około 2 stołowymi łyżkami oleju - wołowina jest wd.mnie wystarczająco tłusta i sama uwolni tłuszcz.

Na patelni podsmażam  cebule którą pokroiłam na cienkie plastry i doprawiam uniwersalną przyprawą by nadać jej smaku, następnie gdy cebula już jest zeszklona dodaję ją do wołowiny i zalewam wodą by razem się dusiły.

Gdy woda się zagotuje dodaje kostkę rosołową, oraz grzyby. Przykrywam i pozostawiam na kolejne 20min by smaki się zmieszały a mięso skruszało. (proponuje kontrolować cały czas stan wody)

Sos doprawiam na oko :) dosypuje w międzyczasie jeszcze majeranku i pieprzu.( doprawianie to kwestia indywidualna, uważam że najważniejsze jest by mięso było kruche)

Do gotującego się wywaru dolewam rozmieszanej mąki z wodą (ok
dwie łyżki mąki na szklankę wody) co powoduje zagęszczenie sosu - niektórzy używają śmietany, ja jakoś wolę mąkę z wodą do zagęszczania.

Doprowadzam do zagotowania sosu i podaje ( na tym etapie możemy doprawić wedle uznania) 

Gulasz podaje z kaszą !



czwartek, 11 października 2012

każdy ma coś z figą mam i ja!

KOMPOT Z FIG, MIĘTY I CYTRYNY

Już od dawna chodziła mi po głowie ta kombinacja, aż któregoś dnia w markecie wreszcie wpadłam na figi... i tak właśnie powstał mój kompot!



SKŁADNIKI:

  • 1 litr wody
  • 0,5 cytryny -plasterki
  • 5 fig
  • garść liści mięty
  • 4 stołowe łyżki cukru


Do garnka wlewamy wodę, stawiamy na palnik, owoce myjemy kroimy i wrzucamy do wody dodając cukier w trakcie gotowania- mieszamy, na koniec dodaje miętę i pozostawiamy na małym ogniu przez około 10 minut jeszcze, studzimy i podajemy!
 


piątek, 5 października 2012

jest piątek więc ryba!

CZEŚĆ! 

Dziś przychodzę do Was z piątkową dawką ryby, jest nią dziś wędzona makrela którą bardzo ale to bardzo lubię! Zaprezentuje ją Wam w postaci pasty która w mojej rodzinie jest jedzona od bardzo dawna.
Idealne postne danie, bądź też sposób na urozmaicenie nudnych kanapek.



Składniki :
1 wędzona makrela
4 ogórki konserwowe
4 jaja
3 łyżki stołowe majonezu
1 łyżka stołowa keczupu
sól i pieprz



Jeśli macie w domu maszynkę do mięsa możecie w bardzo łatwy sposób zmielić makrelę, ja niestety rozdrobniłam ją widelcem co zajęło więcej czasu ale dzięki temu wybrałam wszystkie ości. Następnie jajko pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do makreli, raz jeszcze wzięłam się za rozdrabnianie.

Następnie dodałam drobno posiekane ogórki, majonez i keczup, razem wymieszałam wszystkie składniki doprawiając pastę solą i pieprzem.

Niektórzy dodają musztardę, ja nie jestem jej fanką w paście.

Pastę zazwyczaj podaję na śniadanie :)

Smacznego!

środa, 3 października 2012

WĄTRÓBKA DROBIOWA

Muszę się Wam przyznać że jestem fanką wątróbki drobiowej i często w różnych postaciach gości u mnie na stole, dziś pokaże Wam ją w klasycznej odsłonie czyli z cebulką i jabłkiem :) Gotowałam ją w sobotę dla mojego mężczyzny i szwagra którzy są niesamowitymi głodomorami :D






SKŁADNIKI :

700 gr wątróbki drobiowej
4-5 cebul
1 duże jabłko
świeży tymianek
mąka
śmietana 12%
sól, pieprz, uniwersalna przyprawa
ząbek czosnku
olej


  • umyte i obrane wątróbki odstawiam do lodówki 
  • cebulę kroje w pół księżyce i wrzucam na rozgrzany wcześniej olej by cebula nabrała ślicznego koloru dodaje do niej łyżkę przyprawy uniwersalnej i pozostawiam ją na ogniu do momentu aż będzie miękka, jabłko obieram i kroję w cienkie plastry, gdy cebula jest wystarczająco miękka  (na oko )dodaję do niej obrane jabłko , przykrywam garnek i pozostawiam tak do prużenia się-możecie też polać wodą ja czasem to robię gdy olej za szybko mi się wysmaży.
  • Gdy już cebula z jabłkiem będą kruche, dodaję wątróbkę, którą wcześniej obtoczyłam w mące, zwiększam ciepło pod garnkiem i mieszam by wątróbka i cebula z jabłkiem się wymieszały razem dokładnie.Podlewam wody odrobinę by nie przypalało mi się danie do garnka i pozostawiam do momentu aż wątróbka będzie już ugotowana na tyle że po jej przekrojeniu nie będzie wypływać z niej jej własny sos, najlepiej jest to sprawdzić wyciągając ją i przekrawając na pół :)
  • następnie dodaję świeży tymianek i ząbek czosnku do aromatu, dolewam jeszcze trochę wody, by zrobić sos.
  • do gotującej się wątróbki dodaję śmietanę 12 % około 3 dużych łyżek by zagęścić sos, próbuje czy czegoś mu nie brakuję, doprawiam i podaje!

SMACZNEGO! 




sobota, 29 września 2012

pikantne placuszki z cukiniiiiiiiiiiiiiii!!

WITAJCIE!

DZIŚ WPADŁAM NA POMYSŁ BY NA DRUGIE ŚNIADANIE ZAFUNDOWAĆ SOBIE PLACUSZKI Z CUKINII ! 

Jednak nie takie zwykłe, miałam smaka na coś pikantnego...

Postanowiłam więc że moje placuszki będą ostrrrre!


SKŁADNIKI :

  • jedna mała cukinia
  • jeden spory ziemniak
  • pół cebuli
  • pieprz cayenne
  • sół
  • olej
  • tymianek
  • żółtko
  • mąka
  • jeden ząbek czosnku




Na tarce starłam oba warzywa, wycisnęłam nadmiar wody z nich i dodałam żółtko i mąkę, a następnie wymieszałam, potem dodałam sporą ilość świeżego tymianku,czosnek i pół małej łyżki pieprzu cayenne, osoliłam do smaku i wymieszałam ponownie.

Patelnie z olejem rozgrzałam solidnie i wrzuciłam 4 porcje masy formując je na placki, piekę je na złoto.

Smacznego! 

















Zapraszam na konkurs http://megishow.blogspot.com/2012/09/konkurs.html

niedziela, 23 września 2012

faszerowana pierś kurczaka


Dziś chciałam Wam pokazać mój wczorajszy obiad, a był nim faszerowana pierś z kurczaka wątróbką drobiową. Jest to pyszna alternatywa do zwykłego nudnego fileta, ponadto można go z powodzeniem jeść na zimno do chleba.


SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
  • 4 piersi z kurczaka
  • około 5 dorodnych wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • uniwersalna przyprawa 
  • pieprz
  • sól
  • garść pietruszki
  • garść bazyli
  • bułka tarta, jajko, olej

PRZYGOTOWANIE 

Cebule kroję na drobną kostkę i wrzucam na rozgrzany olej,  gdy cebula się zrumieni dodaje wątróbkę pokrojoną na mniejsze kawałki, następnie wyciskam ząbek czosnku , pozwalam by wątróbka i czosnek wymieszały swoje aromaty , zmniejszam gaz i dodaje posiekaną pietruszkę oraz bazylię, pozostawiam do podduszenia farsz.
 
Po wyłączeniu gazu, odstawiam farsz do wystudzenia i zajmuje się filetem.
 
Myję go i rozcinam, wszystkie zbędne kawałki typu kostki i żyłki wycinam i nasalam odrobinę mięso. W najgrubszej części piersi robię delikatnie głębokie nacięcie na farsz, trzeba uważać by nie przebić nożem fileta, do tego potrzebny jest naprawdę ostry nóż, by jednym cięciem wykonać otworki na farsz.
 
Widelcem rozdrabniam wątróbkę i wkładamy palcami do środka, staramy się jak najgłębiej i najwięcej jednocześnie musimy uważać by nie przebić mięsa.
Następnie zapinam sakiewki wykałaczką, panieruje i smarze :)
Podaje z pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego!