Obserwatorzy

niedziela, 23 września 2012

faszerowana pierś kurczaka


Dziś chciałam Wam pokazać mój wczorajszy obiad, a był nim faszerowana pierś z kurczaka wątróbką drobiową. Jest to pyszna alternatywa do zwykłego nudnego fileta, ponadto można go z powodzeniem jeść na zimno do chleba.


SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
  • 4 piersi z kurczaka
  • około 5 dorodnych wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • uniwersalna przyprawa 
  • pieprz
  • sól
  • garść pietruszki
  • garść bazyli
  • bułka tarta, jajko, olej

PRZYGOTOWANIE 

Cebule kroję na drobną kostkę i wrzucam na rozgrzany olej,  gdy cebula się zrumieni dodaje wątróbkę pokrojoną na mniejsze kawałki, następnie wyciskam ząbek czosnku , pozwalam by wątróbka i czosnek wymieszały swoje aromaty , zmniejszam gaz i dodaje posiekaną pietruszkę oraz bazylię, pozostawiam do podduszenia farsz.
 
Po wyłączeniu gazu, odstawiam farsz do wystudzenia i zajmuje się filetem.
 
Myję go i rozcinam, wszystkie zbędne kawałki typu kostki i żyłki wycinam i nasalam odrobinę mięso. W najgrubszej części piersi robię delikatnie głębokie nacięcie na farsz, trzeba uważać by nie przebić nożem fileta, do tego potrzebny jest naprawdę ostry nóż, by jednym cięciem wykonać otworki na farsz.
 
Widelcem rozdrabniam wątróbkę i wkładamy palcami do środka, staramy się jak najgłębiej i najwięcej jednocześnie musimy uważać by nie przebić mięsa.
Następnie zapinam sakiewki wykałaczką, panieruje i smarze :)
Podaje z pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Lubię faszerowane piersi z kurczaka, tylko nie lubię wątróbki, mogłabym nafaszerować ją np. pieczarkami

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda nieźle. Nigdy nie faszerowałam piersi kurczaka, jedynie schab :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio nawet polubiłam wątróbkę, ciekawe jakby mi smakowała w Twoim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej piersi jeszcze nie robiłem.Trzeba spróbować.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń