Mam dla Was coś idealnego na sobotni wieczór we dwoje bądź też w gronie znajomych.
Mus bananowo-brzoskwiniowy z bakaliami nasączonymi wódką i posypką z białego michałka!
SKŁADNIKI na 4 porcje :
- 3 brzoskwinie
- 3 banany
- 100ml wódki
- rodzynki, migdały i orzechy laskowe
- 2 białe michałki
- kisiel/ galaretka-proszek
- Owoce obieram i miksuje blenderem, do brzoskwiń dodaje odrobinę kisielu truskawkowego około łyżki i łyżkę cukru - małe łyżki , by złamać ich kwasowość, niestety trafiły mi się kwaśne. Kisiel zastosowałam by zagęścić mus brzoskwiniowy. Oraz około 50ml mleka 1,5%.
- Do zmiksowanych bananów dolewam 0,25ml wódki i wstawiam oba musy do lodówki.
- Do garści bakali dodaje resztę wódki z kieliszka i zostawiam na 30min "by się opiły"
- Mus brzoskwiniowy wlewam na dno naczynia w którym będę podawać, starannie układam płatki migdałów na musie brzoskwiniowym i delikatnie rozkładam bakalie.
- Następnie wlewam mus bananowy
- wierzch posypuje białym michałkiem i resztą bakali które mi zostały
- wkładam do zamrażarki na 20min i podaje!
SMACZNEGO !!!!
Uwielbiam wszystko co zawiera banana, Twój mus prezentuje sie bosko.
OdpowiedzUsuńDeser co daje dobrego kopniaka. Fajny pomysł. :]
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmm pychota zapraszam do mnie ja tu chetnie bede wracala....obserwuje
OdpowiedzUsuńPycha! Szczególnie podoba mi się pomysł z białymi Michałkami, które uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmuszę przetestować :)