Pierwszym przepisem który chce Wam pokazać jest:
Kurczak smażony na maśle z sosem bazyliowym, podawanym na sałatce z fetą!
Składniki :
- pierś z kurczaka około 300gr
- sałata lodowa
- pomidor
- ogórek
- ser feta (półtłusty)
- przyprawa Gyros
- sól ziołowa
- pieprz
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- Pierś z kurczaka kroimy na plasterki szerokości około 2-3cm, posypujemy plasterki gyrosem. A następnie na rozgrzaną patelnię kładziemy pół kostki osełki ( tej małej) i rozpuszczamy, po czym kładziemy plasterki kurczaka na rozgrzanym maśle i smażymy do zarumienienia. Smażę kurczaka na maśle dlatego by nadać mu delikatny maślany smak.
Przygotowanie sałatki zaczynamy od pokrojenia świeżych warzyw, ogórka ( 1 średniej wielkości) i pomidora ( 1 niewielki) kroimy w małe około 2cm kostki.
Następnie sałata lodowa, ją kroimy w paseczki, ja na tą ilość pomidora i ogórka którą podałam wcześniej biorę połowę główki sałaty. Następnie bierzemy fetę półtłustą i odkrawamy od całości około 7cm kawałek i rozdrabniamy go według uznania.
Warzyw nie solę, dlatego że feta jest już sama w sobie słona.
SOS
Sos to nic innego jak świeża bazylia która rośnie na moim parapecie, oliwa z oliwek trzy solidne łyżki i trochę wody, miksujemy to w blenderze, doprawiamy pieprzem oraz solą ziołową do smaku i podajemy.
A oto gotowa we danie :)
*******
SMACZNEGO!
Wygląda bardzo apetycznie ♥ Jeśli mogę to mam małe zastrzeżenie co do pisania przepisu: mianowicie piszesz w różnych osobach (Smażymy, smażę) w jednym wersie. ;) Jak na moje jak w szkole czytam mnóstwo przepisów to ZAWSZE jest podane w jednej osobie. trzeba się zdecydować :)
OdpowiedzUsuńAle przepis super :) Nabrałam ochoty na kurczaka, którego już dość dawno nie robiłam ;)
Wspaniała uczta :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się zielone towarzystwo mięska, a zapach świeżej bazylii zawsze mnie obezwładnia:)
OdpowiedzUsuńHm, wygląda smakowicie, choć ja osobiście fanką fety nie jestem. Zapewne bym ją usunęła z tego przepisu ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń