Obserwatorzy

niedziela, 2 września 2012

Kurczak smażony na maśle z sosem bazyliowym, podawanym na sałatce z fetą!

Pierwszym przepisem który chce Wam pokazać jest: 

Kurczak smażony na maśle z sosem bazyliowym, podawanym na sałatce z fetą!


Składniki :
  • pierś z kurczaka około 300gr
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • ogórek
  • ser feta (półtłusty)
  • przyprawa Gyros
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek



  •  Pierś z kurczaka kroimy na plasterki szerokości około 2-3cm, posypujemy plasterki gyrosem. A następnie na rozgrzaną patelnię kładziemy pół kostki osełki ( tej małej) i rozpuszczamy, po czym kładziemy plasterki kurczaka na rozgrzanym maśle i smażymy do zarumienienia. Smażę kurczaka na maśle dlatego by nadać mu delikatny maślany smak.


 Przygotowanie sałatki zaczynamy od pokrojenia świeżych warzyw, ogórka ( 1 średniej wielkości) i pomidora ( 1 niewielki) kroimy w małe około 2cm kostki.


 Następnie sałata lodowa, ją kroimy w paseczki, ja na tą ilość pomidora i ogórka którą podałam wcześniej biorę połowę główki sałaty. Następnie bierzemy fetę półtłustą i odkrawamy od całości około 7cm kawałek i rozdrabniamy go według uznania.

Warzyw nie solę, dlatego że feta jest już sama w sobie słona.




SOS

Sos to nic innego jak świeża bazylia która rośnie na moim parapecie, oliwa z oliwek trzy solidne łyżki i trochę wody, miksujemy to w blenderze, doprawiamy pieprzem oraz solą ziołową do smaku i podajemy.




A oto gotowa we danie :)

*******
SMACZNEGO!



5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie ♥ Jeśli mogę to mam małe zastrzeżenie co do pisania przepisu: mianowicie piszesz w różnych osobach (Smażymy, smażę) w jednym wersie. ;) Jak na moje jak w szkole czytam mnóstwo przepisów to ZAWSZE jest podane w jednej osobie. trzeba się zdecydować :)
    Ale przepis super :) Nabrałam ochoty na kurczaka, którego już dość dawno nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się zielone towarzystwo mięska, a zapach świeżej bazylii zawsze mnie obezwładnia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hm, wygląda smakowicie, choć ja osobiście fanką fety nie jestem. Zapewne bym ją usunęła z tego przepisu ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń