Każdy z nas ma swój sprawdzony sposób na sos boloński, każdy uważa się za mistrza no i każdy z nas uważa inny składnik za najważniejszy !
Dziś chciałam Wam pokazać jak tworzę swoje spaghetti które mój mężczyzna uwielbia!
- makaron
- koncentrat pomidorowy
- mięso mielone
- cebula
- pieczarki
- ser żółty
- czosnek
- bazylia
- majeranek
- mąka
- woda
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE :
- Po pierwsze wszystkie składniki (warzywa) kroję w drobną kostkę, cebulę i pieczarki podsmażam na jednej patelni , a mięso mielone na drugiej. * Mięso doprawiam majerankiem i pieprzem . Uważam że mięso mielone to podstawa, a raczej jego jakość, nigdy nie kupuje mielonego w marketach gdyż uważam że jest to papka naszpikowana diabli wiedzą czym. Mielone kupuję w zaufanej masarni, mielą mi wtedy je dokładnie tak jak chce i ilę chcę no i oczywiście z czego chcę, fakt jest droższe ale przynajmniej nie atakuje mnie pryskający tłuszcz i masa wody która się wysmaża w trakcie.
- Gdy pieczarki i cebula są już odpowiednio miękkie a mięso wystarczająco podsmażone łącze to w jednym garnku, dodając pół szklanki wody- pozostawiam na kilka minut by się wspólnie prużyło.
- Następnie dodaje 2 małe łyżki koncentratu pomidorowego i znów około pół szklanki wody.
- Dodaję posiekaną bazylię i czosnek. (pewnie zauważyliście że nie podałam ilości składników, ja wszystko robię metodą na oko :Da następnie znów trochę koncentratu, pieprzu i majeranku. Gdy zagotuje się cały sos podlewam znów wodą i zagotowuje.
- Gęstości nadaje klasyczną zaklepką mąki i wody.
- Resztę koncentartu jaka mi zostaje mieszam z wodą i mąką i dodaje do sosu. W międzyczasie gotuje makaron i kroje serek.
- Zagotowuje i gotowe!
Smacznego!
Uwielbiam makarony będę zaglądać a jak !!!
OdpowiedzUsuń