Pewnie powiecie że cukiniowych dań w tym sezonie macie dość, a ja powiem CUKINIA PO PIERWSZE!
SKŁADNIKI :
- jedna niewielka cukinia
- 300 gr piersi z kurczaka
- jedna duża cebula
- jeden niewielki pomidor
- 6-10n pieczarek
- połowa dużej papryki
- jeden spory ziemniak
- koncentrat pomidorowy ( 2 łyżki )
- sól i pieprz
- olej
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE :
- Wszystkie z podanych składników kroimy na niewielką kostkę.
- Ziemniaka gotuję oddzielnie i dodam go na samym końcu by się nie rozgotował.
- Pierwszą na rozgrzany olej wrzucam cebulkę, doprawiam ją odrobinę vegetą, po kilku minutach gdy cebula jest już zarumieniona dodajmy pieczarki, przykrywamy pokrywką i zostawiamy by razem się prużyły te składniki do osiągnięcia miękkości pieczarek.
- Następnie po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę- kostka powinna być dość drobna, znów przykrywamy naczynie i zostawiamy na kilka minut by papryka zmiękła.
- Następnie dorzucamy cukinię i pozostawiamy na mniejszym ogniu do momentu prawie całkowitego rozgotowania cukinii, około 15 minut.
- W tej chwili dorzucamy sparzonego pomidora bez skórki.
- Prawie na samym końcu dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, dodajemy go surowego dlatego by w sosie który puściły warzywa dochodził powoli co da nam efekt aromatycznych i soczystych kawałków kurczaka które przeszły aromatem warzyw. Dodajemy 2 ząbki czosnku rozgniecione i pokrojone na drobne kawałki ( na końcu by nie zdominować smaku potrawy)
- Następnie dodajemy ziemniaczki i dwie małe łyżki koncentratu pomidorowego, pozostawiamy to do momentu aż kurczak będzie soczysty.
Smacznego!
czy ja wiem, każda cukiniowa inspiracja mile widziana, zwłaszcza, ze jeszcze bardzo dużo mam ich w domu do przerobienia:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Wpadam na re-wizytę. :)
OdpowiedzUsuńFajna i smaczna propozycja na obiad kurczakowo-warzywny.
I oczywiście zostaję stałą bywalczynią na Twoim blogu. :)